//My Family.
insomnia;
Wednesday, June 16, 2010 @ 3:49 PM | 0 Talk [s]


tiba tiba je kan? sebenarnya; dapat mesej dari mysara newrie, beliau bertanya apa maksud insomania; jadi nilah jawapan nya;

maaf ya kakak mysara, dah try cari kat yahoo; tapi dia kasi insomnia je; tapi saya kasi jelah ehh; insomnia ke yang kakak nak?

okelah;

nilah pasal insomnia yang telah diberi oleh papaYahoo; thanks yer papaYahoo;

Insomnia dicirikan dengan ketakupayaan bertidur dan/atau ketidakupayaan bertidur selama tempoh yang munasabah. Penghidap insomnia biasanya merungut kerana tidak berupaya menutup mata atau "merehatkan minda" buat melebihi beberapa minit setiap kali. Kedua-dua insomnia organik dan insomnia bukan organik merupakan gangguan tidur Insomnia biasanya diakibatkan oleh ketakutan, tekanan, kebimbangan, ubat, herba, kafeina, kemurungan atau kekadangnya tanpa sebarang sebab yang ketara. Minda yang terlalu aktif serta sakit fizikal juga boleh mengakibatkannya. Mencari sebab yang mengakibatkan insomnia biasanya diperlukan untuk merawatnya.

Terdapat tiga jenis insomnia yang berbeza:
  1. Insomnia Fana berlaku antara satu malam hingga beberapa minggu. Kebanyakan orang kekadang menghidap insomnia fana, akibat jet lag atau kebimbangan jangka pendek. Jika bentuk insomnia ini berlaku dari semasa ke semasa, insomnia ini dikelaskan sebagai "insomnia sela".
  2. Insomnia Akut ialah ketakupayaan untuk bertidur dengan lena secara tekal selama tempoh antara tiga minggu hingga enam bulan.
  3. Insomnia Kronik dianggap sebagai jenis insomnia yang paling seirus; ia berlaku hampir setiap bulan selama sekurang-kurangnya sebulan.
pembetulan ; sebetulnya diambil oleh tantewiki [pedia];

harap semua orang dapat manfaatkan even tak penting pun kadang kadang;

ada satu cara nak tips nak kasi kalau nak senang tidur!

selalunya lah kan; orang indian mereka amalkan minum susu halia sebelum tidur; kalau tak mahu; boleh minum susu sahaja sudah elok; susu sangat sangat sangat baik oke! jadi banyak kanlah minum susu terutama baby baby sebab susu ibu pun orang jual tau sekarang; tak percaya? baca suratkhabar kosmo! real lah; tapi aunty tu cakap kebanyakannya yang beli susu badan dia semua orang dewasa kerana mereka percaya susu ibu ni ada satu benda yang boleh tahan dai dapat penyakit dan jugak boleh elokkan kanser; betul ke? 

entahlah; itu sahaja nak kongsi kali ni; tata semua ;



Older Post | Newer Post


Pegawai Bertugas;


Assalamualaikum and hai :)


mailbox

Entries NotaKaki

duludulu!




HEW HEW;